Na opravy budov MŠ poslanci schválili 490.000 eur

27.06.2012 Prešov

Prešov 27. júna (TASR) – Počas letných prázdnin budú vo viacerých mestských materských školách v Prešove prebiehať rozsiahlejšie opravy. Poslanci mestského zastupiteľstva dnes na zasadnutí schválili na odstránenie havarijných stavov viac ako 490.000 eur.
Poslanec Miroslav Benko (Smer-SD) po odsúhlasení peňazí, ktorých prerozdelenie oproti návrhu radnice poslanci upravili, konštatoval, že niektoré budovy sú skutočne v dezolátnom stave a peniaze bolo potrebné uvoľniť.
"Všetci si veľmi dobre uvedomujeme, v akom stave sa nachádzajú budovy niektorých materských škôl, ktorých zriaďovateľom je mesto. Ide o dlhodobé problémy a havarijné stavy, ktoré treba urgentne riešiť. Skôr či neskôr by sa to muselo urobiť," povedal poslanec. Zdôraznil, že väčšinou ide o odstránenie zatekania striech, výmenu okien či odstránenie boletických panelov.
V priebehu prázdnin by sa mali uskutočniť opravy v šiestich materských školách a jednej budove základnej školy. Najviac prostriedkov, vo výške približne 145.000 eur, si vyžiadajú opravy objektov MŠ Mirka Nešpora. Takmer 130.000 eur investujú do opráv MŠ Zemplínska a 95.000 eur pôjde na opravy ZŠ Fraňa Kráľa.
"Prešli sme si všetky objekty, ktoré treba opraviť. Na viacerých miestach sa žiada výmena kopilitových stien, kde dochádza k vypadávaniu sklenených výplní z rámov, čo by mohlo ohroziť zdravie detí," povedala vedúca investičného oddelenia Mestského úradu v Prešove Andrea Burdová.
Dodala, že okrem toho sa budú niekde meniť okná a boletické panely vrátane odstránenia azbestových dosiek. Podľa Burdovej by sa práce mali stihnúť urobiť do konca augusta tak, aby sa deti v novom školskom roku mohli vrátiť do opravených priestorov.
Burdová doplnila, že v súčasnosti už beží rekonštrukcia priestorov kultúrneho strediska v Nižnej Šebastovej v náklade 250.000 eur, kde má sídliť materská škola. V najbližšom čase by sa mali začať aj práce na 1. etape rekonštrukcie MŠ Jurkovičova, ktorá si vyžiada asi 270.000 eur. V tomto prípade však stále prebieha proces verejného obstarávania.
 

Vyberte región